_____________________6 dhj. 2017____________________

Shfaqja e dokumentarit: "Fëmijët e diktaturës"

Shfaqja e dokumentarit ishte një pikënisje e aktiviteteve që Biblioteka Komunitare e Bathores do të zhvillojë me lexues të saj për të njohur, kuptuar dhe reflektuar mbi të shkuarën.

_____________________17‒18 nën. 2017____________________

Konferenca: "Mes apatisë dhe nostalgjisë"

Nostalgjia dhe mënyra se si kujtohet e shkuara u diskutuam në nivel shkencor gjatë dy ditëve të konferencës "Mes apatisë dhe nostalgjisë: Kujtesa publike dhe private për komunizmin në Shqipërinë e sotme".

_____________________16 nën. 2017____________________

Ceremonia e hapjes së "Ditëve të kujtesës"

IDMC në bashkëpunim me Fondacionin Konrad Adenauer (KAS) nisi të enjten, edicionin e dytë të Ditëve të kujtesës, që do të zgjasë për 8 ditë, nga data 16 deri më 23 nëntor.

_____________________10 tet. 2017____________________

Unë Dëshmoj, projekt i IDMC dhe KAS

IDMC mirëpret të gjithë dëshmitarët që duan të tregojnë historinë e tyre personale apo familjare për brezin e ri që ajo të mos harrohet.

_____________________21‒22 sht. 2017____________________

Workshop: Raportimi mbi dosjet e Sigurimit

Ky workshop synon trajnimin e gazetarëve për të mësuar se si të raportojnë, kontekstualizojnë, interpretojnë dokumentet e Shërbimit Sekret gjatë regjimit komunist dhe në cilat burime të mbështeten.

______________________12 korr. 2017_____________________

Terminologu komunist

Terminologu është një projekt multimedial që synon t'i bëjë të rinjtë shqiptarë të lindur pas '90-ës të reflektojnë mbi të shkuarën komuniste përmes gjuhës, termave, shprehive, dukurive, si pjesë e indoktrinimit ideologjik.

______________________16 qer. 2017_____________________

Shfaqja e dokumentarit: "Fëmijët e diktaturës"

IDMC organizoi një takim me studentët e Universitetit "Aleksandër Moisu" në Durrës. Atyre iu ofrua mundësia të bisedonin nga afër me një dëshmitar të kohës së diktaturës, Simon Mirakaj.

______________________26 maj 2017_____________________

Topografia e terrorit V

Pjesëmarrësve iu dha shansi të bisedonin nga afër me një dëshmitar të diktaturës, Gjet(o) Vocaj, ish-i burgosur politik në ish-burgun e Spaçit.

_____________________6‒7 maj 2017_____________________

Topografia e terrorit IV

IDMC në bashkëpunim me Shoqatën e Mësuesve të Historisë së Shqipërisë dhe ChwB zhvilloi një vizitë studimore në vendet e dëshmisë dhe të kujtesës në ish-burgun e Spaçit dhe në Shkodër.

____________________21‒23 pri. 2017_____________________

Kujtesa urbane: Si të veprojmë me qytetet

Seria e workshop-eve Kujtesa urbane: Si të veprojmë me qytetet u mbyll në Tiranë në datat 21-23 prill.

______________________7 pri. 2017______________________

Shfaqja e dokumentarit: "Fëmijët e diktaturës"

Pas shfaqjes në Tiranë dhe Elbasan, dokumentari i IDMC-së "Fëmijët e diktaturës" u shfaq edhe në qytetin e Gramshit.

______________________4 pri. 2017______________________

Raport vjetor 2016

Puna e IDMC gjatë vitit 2016 shënoi suksese të reja dhe thelloi punën e nisur për ballafaqimin dhe ndërgjegjësimin e shoqërisë dhe rinisë shqiptare mbi diktaturën komuniste dhe pasojat e saj, të dukshme edhe sot e kësaj dite.

______________________24 mar. 2017______________________

Shfaqja e dokumentarit: "Fëmijët e diktaturës"

Dokumentari "Fëmijët e diktaturës" ka nisur udhëtimin e tij për t'u shfaqur në shkolla dhe universitete. Kjo nismë vjen si nevojë për të gjithë të rinjtë e interesuar të dinë më shumë për të shkuarën e vendit të tyre.

______________________8 mar. 2017______________________

Një minutë heshtje për gratë e persekutuara

Më 8 mars, IDMC në partneritet me Platformën Europiane për Kujtesë dhe Ndërgjegjësim përkujtojnë miliona gra viktima të diktaturës komuniste në Europën Lindore dhe Qendrore.

____________________17–18 shk. 2017____________________

Komunizmi përmes dokumenteve arkivore

IDMC në bashkëpunim me Shoqatën e Mësuesve të Historisë "Rinia dhe Historia" organizoi në Tiranë një workshop dyditor me mësues historie të shkollave të mesme nga e gjithë Shqipëria.

____________________11‒12 shk. 2017____________________

Nostalgjia për komunizmin

IDMC organizoi në bashkëpunim me Vendin e Dëshmisë dhe Kujtesës workshop-in me temë "Nostalgjia për Komunizmin".

_____________________3–5 shk. 2017_____________________

Kujtesa urbane: Si të veprojmë me qytetet

IDMC në bashkëpunim me Qendrën Rinore Vlorë organizoi më 3‒5 shkurt 2016 Kujtesa urbane: Si të veprojmë me qytetet një seri workshop-esh planifikuar në Vlorë, Korçë dhe Tiranë.

______________________27 jan. 2017______________________

Konferenca "Hebrenjtë në Shqipëri"

Në Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit u organizua aktiviteti njëditor "Hebrenjtë në Shqipëri: Vështrime të Kryqëzuara". Ajo u konceptua si konferencë shkencore dhe si workshop me të rinjtë.

_____________________10 dhj. 2016_____________________

Topografia e terrorit III

IDMC organizoi vizitën e saj të tretë studimore në vendet e kujtesës. Këtë herë vizita studimore u organizua me nxënësit e shkollës "Çajupi" Tiranë. Nxënësit vizituan Vendin e Dëshmisë dhe Kujtesës në Shkodër.

______________________27 tet. 2016______________________

Shpallja e fituesve të "Pyet Gjyshërit"

Konkursi Pyet Gjyshërit u ofroi të rinjve shqiptarë mundësinë të flasin përmes mjeteve kreative. U shpallën gjithsej 7 fitues: 1 vend të parë, 2 vende të dyta, 3 vende të treta dhe çmimi i rrjetit.

______________________24 tet. 2016______________________

Ceremonia e hapjes së "Ditëve të kujtesës"

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë (IDMC) dhe fondacioni Konrad Adenauer në Tiranë (KAS), çelën më 24 tetor siparin e aktiviteteve në kuadër të Ditëve të kujtesës.

_____________________29‒30 sht. 2016_____________________

Tirana lexon 2016

Tirana lexon 2016 erdhi si maratonë leximi për herë të dytë në kryeqytet në kuadrin e TILF. Aktiviteti çeli siparin më datë 29 shtator, duke i paraprirë 30 Shtatorit, Ditës Botërore të Përkthimit.

_____________________19‒20 sht. 2016_____________________

Topografia e terrorit II

Në kuadër të aktivitetit Topografia e terrorit, IDMC organizoi në datat 19‒20 shtator një vizitë studimore në vende të kujtesës në Tepelenë, Gjirokastër dhe Lushnjë.

_____________________25 qer. 2016_____________________

Dr. Godole nderohet me Diplomë Mirënjohjeje

Dr. Jonila Godoles, drejtore ekzekutive e IDMC, iu akordua sot Diploma e Mirënjohjes për punën dhe kontributin e saj në "memorjen historike" nga Shoqata e ish-të Përndjekurve Politikë, Shkodër.

_____________________20 maj 2016_____________________

Letërsia si vend kujtese

Aktiviteti dyditor Letërsia si vend kujtese u konceptua si një mundësi për të zbuluar rolin e letërsisë në këtë dialog me historinë, vendin e saj në kujtesën kolektive si edhe në edukimin e brezave me ndërgjegje historike.

_____________________18 maj 2016_____________________

Shpallja e konkursit kreativ "Pyet Gjyshërit"

IDMC shpalli sot konkursin kreativ në Digital Storytelling, Pyet Gjyshërit, për të gjithë të rinjtë shqiptarë brenda e jashtë vendit, të moshës mbi 18 vjeç. Afati i dorëzimit të punimeve është data 18 shtator 2016.

_____________________14 pri. 2016_____________________

Dialogu i brezave

Rrjeti i mësuesve të historisë ka si objektiv debatin konstruktiv dhe reflektimin mbi rëndësinë e trajtimit të së shkuarës komuniste në Shqipëri.

_____________________11 mar. 2016_____________________

Politika publike dhe qeverisja

Trajnimi me temë Politika publike dhe qeverisja, nga seria e workshop-eve dhe seminareve që do të zhvillohen edhe në qytetin e Shkodrës dhe Vlorës, synon të përmirësojë të kuptuarit, dijet dhe aftësitë politike të të rinjve.

_____________________24 shk. 2016_____________________

Memory Alive – Dialog me të shkuarën

Dokumentari Kujtesa e një vendi që harroi të harronte synoi të nxiste te të rinjtë reflektimin mbi të shkuarën komuniste, sepse reflektimi mbi të shkuarën i ndihmon ata ta projektojnë më mirë të ardhmen.

_____________________18 shk. 2016_____________________

Topografia e Terrorit

Një shoqëri demokratike nuk mund të ecë përpara nëse nuk njeh dhe përballet me të shkuarën e saj. Burgu i Spaçit është vendi ku shumë viktima ishin subjekte të vuajtjeve, poshtërimit, torturës dhe dhunës.

_____________________9 shk. 2016_____________________

Raport vjetor 2015

Në 2015-ën, IDMC u fokusua në eksplorimin e mundësive trajnuese dhe pedagogjike në tri drejtime: edukimin politik si shtyllë e demokracisë; komunikimin efikas përmes teknologjisë së avancuar; forcimin e kujtesës kolektive.

_____________________8 shk. 2016_____________________

Observatori Shqiptar i Kujtesës

Një platformë online që ka si qëllim mbajtjen gjallë të memorjes kolektive të shqiptarëve dhe risjelljen përpara tyre të historisë tragjike të komunizmit, në mënyrë që e kaluara të mos përsëritet.

_____________________10 nën. 2015_____________________

Konferenca për të shkuarën dhe transformimin e medias

25 vjet nga rënia e regjimit stalinist, është koha të ekzaminojmë rolin që media dhe gazetaria shqiptare ka luajtur në reflektimin shoqëror në të kaluarën e vendit.

_____________________22 tet. 2015_____________________

Shpallen fituesit e konkursit "Lindur në '90-ën"

Konkursi kreativ "Lindur në '90-ën: Zbulo të shkuarën, krijo të ardhmen!" kurorëzoi sot me sukses dhjetë fitues në kategoritë: Ese dhe letërsi, multimedia dhe arte figurative.

_____________________9 qer. 2015_____________________

Lindur në '90-ën – Zbulo të shkuarën, krijo të ardhmen!

Fëmijët e demokracisë, të lindur në fund të 1980-ës dhe në vitet 1990 kujtojnë pak ose aspak nga vitet e para të tranzicionit.

_____________________29 pri. 2015_____________________

Memory Alive

Kujtesa e një shoqërie përbën jo vetëm shtyllat themelore mbi të cilat ajo funksionon në të sotmen, por trashëgon edhe premisat e zhvillimit të saj në të ardhmen.

_____________________7 pri. 2015_____________________

Web-politika në fushatat elektorale

Të kuptuarit e komunikimit politik në Web ka rëndësi sidomos në prag fushatash elektorale, si zgjedhjet lokale që kemi përpara.

_____________________28 shk. 2015_____________________

Të rinjtë dhe politika: Majtas apo Djathtas

Projekti "Të rinjtë dhe Politika: Majtas apo Djathtas" ka për qëllim të ndihmojë në përmirësimin e proceseve politike në vend përmes edukimit politik të të rinjve me konceptet moderne demokratike dhe politike.

OBSERVATORI SHQIPTAR I KUJTESËS

IDMC mbËshtetet nga

KALENDARI

23
NËN.
2017

6

DHJ.

2017

Shfaqja e dokumentarit:
Fëmijët e diktaturës

Fituesit e konkursit:
Pyet Gjyshërit 2

BOTIME

PartnerË tË tjerË

Logo e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë, IDMC

© 2015‒2017 Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë

IDMC në Twitter IDMC në Facebook IDMC në YouTube