kultura

#TiranaLexon '16

Publikuar më

Tirana lexon 2016 erdhi si maratonë leximi për herë të dytë në kryeqytet në kuadrin e TILF (Tirana Literature Festival) dhe u organizua nga IDMC (Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë) me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe Fondacionit Konrad Adenauer. Aktiviteti çeli siparin më datë 29 shtator me aktivitetin "Letërsia si vend kujtese", duke i paraprirë leximeve me gazetarë e shkrimtarë në Ditën Botërore të Përkthimit më 30 shtator.

Për dy ditë me radhë, Tirana lexon 2016 mblodhi në disa skena kulturore dashamirës të librit dhe shkrimtarë e përkthyes të njohur shqiptarë, të cilët lexuan nga librat e tyre të preferuar dhe përcollën emocionet e procesit të të shkruarit. Për ta bërë sa më të aksesueshëm nga publiku i gjerë, leximet u zhvilluan në ambiente publike si "Galeria Zenit", "Qendra Rinore e Tiranës", "Friend's Book House", "Hemingway", "E për7shme" dhe "Biblioteka Kombëtare".

Kryebashkiaku i Tiranës Erion Veliaj ishte i pari që hapi serinë e leximeve, me një pjesë nga romani "Kronikë në gur" i Ismail Kadaresë. Arta Marku zgjodhi të lexonte pjesë nga "Zjarret e vjeshtës", të shkrimtares Irene Nemirovsky. Ben Andoni zgjodhi pjesë nga libri në shqip i shkrimtarit të njohur grek Niko Kazanzaqi, ndërsa Alda Bardhyli pjesë nga romani i shkrimtarit Veton Surroi, "Përcaktimi i dashurisë së Marie Gjonit". Alfred Lela zgjodhi poezi spanjolle nën përkthimin e Aurel Plasarit.

Përgjatë dy ditëve, të gjithë të ftuarit e tjerë dhe të rinjtë e pranishëm lexuan pasazhe nga më të ndryshmet. Në kuadër të Letërsia si vend kujtese, Departamenti i Letërsisë në Universitetin e Tiranës organizoi takimin "Lexojmë Kasëm Trebeshinën", me pjesëmarrëse Anila Mullahin dhe moderatore Lili Sulan. Të pranishmit Ylljet Aliçka dhe Vera Bekteshi diskuan për "Letërsinë si vend kujtese" dhe lexuan pjesë që dëshmonin për periudhën e diktaturës në Shqipëri. E pranishme në këtë takim ishte edhe ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro.

Në ditën e dytë, në këtë maratonë leximesh u shkëmbyen mendime mbi librin dixhital, përmes një diskutimi të moderuar nga gazetarët Beti Njuma dhe Agim Baçi, të cilëve iu bashkuan dhe ideatorja e VolumiAudioLibra.com, Violeta Volumi, dhe drejtuesi i faqes bukinist.al, Albert Gjoka. Në Tirana lexon 2016 nuk munguan as orët kushtuar Ditës Botërore të Përkthimit, nën diskutimin e Diana Kastratit dhe Edmond Tupjas. Leximeve iu bashkuan edhe dy moderatorët e njohur të "Top Channel", Eno Popi dhe Isli Islami. Shtëpia botuese "Saras" u bë pjesë e Tirana lexon me prezantimin e romanit më të ri të Mustafa Nanos. Përpara të rinjve, z. Nano lexoi një pasazh nga libri dhe iu bashkua një bisede mbi raportin e tij të hershëm me letërsinë dhe të shkruarit.

IDMC shpreh mirënjohje ndaj të gjithë atyre që morën pjesë në këtë aktivitet, veçanërisht: Mirela Kumbaro, Erion Veliaj, Alfred Lela, Arta Marku, Alda Bardhyli, Ben Andoni, Ylljet Aliçka, Vera Bekteshi, Krenar Zejno, Beti Njuma, Agim Baçi, Blendi Salaj, Violeta Volumi, Albert Gjoka, Mustafa Nano, Eno Popi, Isli Islami, Edmond Tupja, Diana Kastrati, Redjan Mulla, Eljan Tanini, Elona Çuliq, Lisiana Demiraj, Arti Lushi dhe Gerhard Pregapuca.

Organizator

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë
Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë

Partnerët

Fondacioni
Fondacioni "Konrad Adenauer"
Ministria e Kulturës
Ministria e Kulturës