ARTIKUJT E FUNDIT

Jonila Godole: Djali i diktatorit dhe faji i mbetur jetim. Letra e Ilir Hoxhës për Ramën, i njeh nocionet...

2 korrik 2020 — Panorama

Fëmijët e diktatorëve nuk e kanë të lehtë. Ata mbajnë mbi shpinë arsenalin e krimeve që kanë kryer prindërit e tyre; mbajnë mbi shpinë traumën nga degradimi i mitit të babait, nga Zot në kriminel, si dhe dilemat morale se si të jetojnë me hijen dhe nën hijen e tij.

Lexoj artikullin e plotë

Djali i diktatorit dhe faji i mbetur jetim

1 korrik 2020 — Exit.al

Në një mjedis si ky shqiptar, ku nuk pati ndonjëherë përballje serioze të drejtësisë me krimet e komunizmit dhe ku urrejtja klasore nuk u ndërpre pas rënies së regjimit, distancimi i dikujt nga krimet e babait kërkon guxim dhe moral.

Lexoj artikullin e plotë

IDMC: Fuqizimi i kompetencave të Autoritetit të Dosjeve i dëmshëm, krijon mbivendosje me institucione...

12 qershor 2020 — Exit.al

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë (IDMC) deklaroi se fuqizimi i kompetencave të Autoritetit të Dosjeve është i dëmshëm, pasi krijon mbivendosje me institucione dhe organizata të tjera, të cilat ushtrojnë veprimtari në të njëjtën fushë.

Lexoj artikullin e plotë

IDMC: Ja problemet në 11 rekomandimet e Kuvendit për "Dosjet"

29 maj 2020 — Panorama

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë vëren se disa prej rekomandimeve të dhëna për Autoritetin dalin jashtë kufijeve ligjorë të veprimtarisë së atij institucioni e përcaktuar me Ligjin nr. 45/2015, 30 prill 2015, "Për të drejtën e informimit për dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit të Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë".

Lexoj artikullin e plotë

"Ndikojnë negativisht në zbardhjen e të shkuarës", IDMC

29 maj 2020 — BalkanWeb

Përpara se t'i mbivendosim kompetenca shtesë një institucioni, është e nevojshme të analizojmë me transparencë se çfarë është bërë dhe nuk është bërë deri më sot, si dhe të mbështesim punën që kanë kryer institucionet e tjera në këtë drejtim, në mënyrë që të shmangim mbivendosjen dhe krijimin e strukturave paralele.

Lexoj artikullin e plotë

"Fëmijët e diktaturës", dokumentari mbi jetën 4 të vegjëlve të rritur në burgjet dhe kampet e internimit

20 shkurt 2020 — Syri.net

"Fëmijët e Diktaturës", një dokumentar autobiografik mbi jetën e katër fëmijëve shqiptarë të lindur dhe rritur në burgjet komuniste dhe kampet e internimi ndërmjet viteve 1945-1990, mblodhi mbrëmjen e kaluar historianë, përfaqësues të shoqërisë civile, të rinj si dhe një audiencë ndërkombëtare në Shtëpinë e Evropës.

Lexoj artikullin e plotë

"Fëmijët e diktaturës", dokumentari mbi jetën 4 të vegjëlve të rritur në burgjet dhe kampet e internimit

20 shkurt 2020 — 360grade.al

"Fëmijët e Diktaturës është një mundësi e vlefshme për t'i dhënë zë historive të njerëzve që vuajtën gjatë periudhës komuniste, në mënyrë që brezat e rinj të mësojnë për të kaluarën tonë. Kjo duhet të reflektohet edhe në aktivitetet shkollore," tha Jonila Godole nga Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë.

Lexoj artikullin e plotë

Familjet çame kujtojnë përndjekjet që vuajtën gjatë diktaturës

18 shkurt 2020 — Exit.al

"Aq pak është folur për atë çka i ka ndodhur çamëve përpara dhe gjatë diktaturës, sa brezat e rinj nuk kanë shumë dijeni" – u shpreh Jonila Godole, drejtoresha e Institutit për Demokraci Media dhe Kulturë, organizatore e Ditëve të Kujtesës, një seri aktivitetesh të përvitshme që synojnë ndërgjegjësimin rreth së shkuarës.

Lexoj artikullin e plotë

Persekutimi i popullsisë çame... / Pasardhësi: Enver Hoxha e ka varrin e tij, atyre s'u dihen as eshtrat

18 shkurt 2020 — Shqiptarja.com

"Ja bënë jetën varrë në Shqipëri. Qëkur ishte ushtarë nisi persekucioni ndaj tij. Një shkrimtar i pafajshëm, që i kishin vrarë babanë në mënyrë të padrejtë, shpikën gjera për të. Dosja e tij me 500 faqe është e tmerrshme", shprehet ndër të tjera Ahmeti..."

Lexoj artikullin e plotë

Persekutimi i shqiptarëve të Çamërisë/ Jonila Godole: Çështja Çame gjen shumë pak hapësirë në mediat tona

18 shkurt 2020 — 27.al

Shoqata Patriotike Çamëria në bashkpunim me IDMC (Instituti për Demokraci, Media dhe Komunikim), kanë organizuar paraditen e sotme aktivitetin me temë: "Persekutimi i shqiptarëve të Çamërisë përgjatë regjimit komunist". Në këtë aktivitet i pranishëm ishte edhe kryetari i PDIU-së, Shpëtim Idrizi.

Lexoj artikullin e plotë

Asgjë e re në Lindje

17 shkurt 2020 — Gazeta Shqiptare

Tri dekada pas rënies së regjimit komunist në një mënyrë a në një tjetër, komunistë e kahershëm janë ende në domenin e tyre të paqes, ndërsa ish të përndjekurit përballen sërish me persekutuesit e dikurshëm nëpër zyra dhe me nderimet për persekutuesit e tyre në festa e ‘ahengje' neokomuniste. Asgjë e re në Lindje. As paqe, as drejtësi.

Lexoj artikullin e plotë

Jonila Godole: Shqipëria me zero ndëshkime për krimet e komunizmit

13 shkurt 2020 — Euronews Albania

Jonila Godole, Drejtore ekzekutive e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë, tregon në Ilva Now se në fund të posterit të Shqipërisë numri i shënuar është zero, pra në Shqipëri nuk ka asnjë ndjekje penale dhe asnjë gjyq të hapur pas rënies së regjimit, por në mungesë të burimeve shifrat e vendosura në fund të posterave janë të gjitha të diskuteshme.

Lexoj artikullin e plotë

Probleme me kurrikulën, librat e historisë nuk flasin për krimet e komunizmit

13 shkurt 2020 — Exit.al

Represioni, qëndresa antikomuniste, jeta e përditshme dhe rrëfimet e dëshmitarëve janë gjithashtu pak të pranishme në orët e histories, ndërsa mbi 30 për qind e tyre pranojnë se nuk u kushtojnë rëndësi veprimtarive ndërkurrikulare.

Lexoj artikullin e plotë

"Ditët e kujtesës" / Ekspozita "Totalitarizmi në Europë" në Tiranë, të rinjtë indiferentë!

13 shkurt 2020 — Shqiptarja.com

Të dhëna mbi komunizmin, nazizmin dhe fashizmin, të ilustruara edhe me fotografi përcjellin krimet e kryera gjatë regjimeve totalitare në më shumë se 7 dekada. Ndërsa, vizitorët më të interesuar që ndalin për ta parë ekspozitën janë të moshuarit, të cilët ndajnë këndvështrime të ndryshme përsa i përket leximit edhe interpretimit të regjimit socialist në vendin tonë.

Lexoj artikullin e plotë

Në sheshin "Skënderbej" dokumentohen krimet e Komunizmit

13 shkurt 2020 — Newsbomb

Në sheshin "Skënderbej" janë afishuar disa foto dhe shifra ku dokumentohen krimet dhe shkaktarët e këtyre krimeve në shtetet ish-komuniste, pjesë e të cilave është edhe Shqipëria, por çuditërsisht, asnjë nga autorët e krimeve të komunizmit nuk është dënuar në vendin tonë.

Lexoj artikullin e plotë

Për herë të parë në Shqipëri / Hapet ekspozita "Totalitarizmi në Europë" në kujtim të jetëve të humbura

13 shkurt 2020 — Shekulli

Ekspozita ndërkombëtare "Totalitarizmi në Europë" u inaugurua ditën e sotme në "Sheshin Skënderbej" për të kujtuar jetët e humbura gjatë regjimit totalitar në shekullin e XX. Përmes disa posterave të vendosur në shesh, pasqyrohet çfarë ka ndodhur në 14 shtete, përfshirë edhe Shqipërinë, në fashizëm, nazizëm dhe komunizëm.

Lexoj artikullin e plotë

Totalitarizmi në fotografi – indiferentë të rinjtë e Tiranës

13 shkurt 2020 — Konica

"Më bën më shumë përshtypje, pjesa që i përket Shqipërisë, sepse ata i japin vetëm pikëpamjen që nuk ishte e mirë, ishte keqe, por e vërteta shkruhet në vitin 1991 nga fituesit... Për brezin tim nuk do të thotë gjë, sepse janë vetëm disa fakte historike, por është shumë gjë e mirë që të ndërgjegjësohen të rinjtë, sepse çdo gjë që ka ndodhur po ripërsëritet".

Lexoj artikullin e plotë

"Ditët e Kujtesës", ndërgjegjësim rreth represionit të komunizmit

12 shkurt 2020 — Liberale

Njëzet e nëntë vite pas rrëzimit të regjimit komunist Shqipëria vazhdon të mos ketë ndërgjegjësimin e duhur rreth krimeve dhe pasojat e diktaturës. Për to mësohet pak nëpër shkolla, kurrikula nuk i ka kushtuar shumë vëmendje ndërsa shoqëria në përgjithësi nuk ka shumë informacion duke e lënë të shkuarën në harresë pa reflektim dhe pa përballje.

Lexoj artikullin e plotë

VIDEOT E FUNDIT

23 tetor 2020 — Euronews Albania
Ligji për krimet e komunizmit: Godole...
Lajme

2 qershor 2020 — News24
Godole: Të bëhen publik emrat e PERSONAVE...
Lajme

12 maj 2020 — Ora News
Dosjet e sigurimit të shtetit nuk dëshmojnë...
Lajme

22 shkurt 2020 — News24
Përmbyllet edicioni i pestë "Ditët e Kujtesës"
Lajme

19 shkurt 2020 — Fax News
Liria e shprehjes nën kërcënimin e "FakeNews"
Lajme

19 shkurt 2020 — News24
..."Fantazmat" e diktaturës shfaqen...
Lajme

18 shkurt 2020 — Abcnews
...Ne duhet t'i njohim personat e PëRfSHIRë...
Provokacija

18 shkurt 2020 — Report TV
Persekutimi i popullsisë çame gjatë regjimit...
Lajme

17 shkurt 2020 — Report TV
NOSTALGJIA PëR DIKTATURëN...
5 Pyetjet nga Babaramo

14 shkurt 2020 — News24
Edicioni i pestë "Ditët e Kujtesës"
Lajme

14 shkurt 2020 — Abc News
Godole: Mësuesit nuk kanë njohuri për...
Lajme

13 shkurt 2020 — Top Channel
Sondazhi mbi komunizmin

Wake Up

13 shkurt 2020 — Euronews Albania
Ditët e kujtesës

Ilva Now

13 shkurt 2020 — A2 CNN
...
represioni dhe stalinizmi në Shqipëri
Dita Jonë

13 shkurt 2020 — Report TV
ekspozita "Totalitarizmi në Europë" në Tiranë...
Lajme

Logo e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë, IDMC

© 2015‒2020 Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë

IDMC në Twitter IDMC në Facebook IDMC në YouTube